I ett land där över fyra av tio bor ensamma är grannrelationer mer än bara ett trevligt plus. De är en nyckel till trygghet och trivsel, visar Wallenstams nya rapport Ensamma tillsammans. Av rapporten framgår att nästan nio av tio svenskar tycker att grannrelationer är avgörande för att känna sig trygga och trivas där de bor. Men verkligheten ser annorlunda ut – hälften av alla som bor i lägenhet har ingen kontakt alls med sina grannar.
– Att bo någonstans handlar inte bara om väggar och tak. Det handlar om att skapa en vardag där människor känner sig sedda. Där granngemenskap får ta plats, säger Hans Wallenstam, vd på Wallenstam.
Flerbostadshus – en utmaning för det sociala: Rapporten visar tydligt att boendeformen spelar roll för hur nära vi kommer varandra. Medan tre av fyra i villa eller radhus har kontakt med sina grannar, är det bara varannan som gör det i lägenhet. En fjärdedel tycker också att det blivit svårare att lära känna grannarna jämfört med för tio år sedan.
Vad är det som hänt?
– Enligt många handlar det om ökad anonymitet och attityder som blivit mer reserverade. Vi har kanske lärt oss att inte störa – men glömt att också säga hej.
Viljan finns – men förutsättningarna brister: Trots avståndet mellan oss finns engagemanget kvar. Majoriteten av svenskarna hälsar gärna på sina grannar, håller koll i området och hjälper till när det behövs. Men det räcker inte alltid hela vägen.
– Vill vi bygga trygga bostadsområden måste vi också bygga relationer. Det betyder boendemiljöer som bjuder in till spontana möten och vardagliga samtal, menar Hans Wallenstam.
0 kommentarer